Agressieve expansie duwt PinguinLutosa in het rood

BRUSSEL – PinguinLutosa slikt een verlies van 14,1miljoen euro. Een gevolg van de megatransformatie van de groep.

Hoort PinguinLutosa wel thuis op de beurs?, vroegen sommigen zich eerder dit jaar af. Onder entrepreneur Hein Deprez holt het bedrijf van de ene overname naar de andere. Vijf jaar geleden was er een groepsomzet van 150miljoen euro, in het verlengde boekjaar van 15 maanden, dat op 31maart afsloot, was dat 832miljoen. De groep telt nu bijna 3.000werknemers. Beleggers verliezen er het overzicht door. De beurswaakhond FSMA vroeg het bedrijf sneller dan gewoonlijk zijn resultaten bekend te publiceren.

Wat heeft afgelopen jaar gebracht?

Hein Deprez: ‘Er was de overname van de conservengroep ScanaNoliko, de overname van de diepvriesgroentedivisie van het Franse Cecab, een financiële overeenkomst met de banken, de intrede van Gimv en de Boerenbond in het kapitaal, een kapitaalverhoging én de uittekening van een nieuwe divisiestructuur.’

Het was een jaar met twee gezichten.‘Een moeilijke eerste jaarhelft die gevolgd werd door een beter tweede semester. We hadden met veel eenmalige kosten te maken in verband met de overnames en gingen in het VK door een grondige herstructurering. In Engeland presteerden we ondermaats. De productie was gericht op lokale productie (die duurder is) omdat men producten van eigen bodem wil. Toch zie je dat de distributie meer goedkopere invoer uit het buitenland koos om concurrentieel te blijven.’

De commissaris merkt op dat continuïteit enkel verantwoord is als de geldkraan open blijft. Hoe zit het met de banken?

‘We hadden in december inbreuken op de kredietafspraken, maar dat had met technische factoren te maken. Hogere productie en hogere voorraden, ook als die al verkocht zijn, moeten toch nog geprefinancierd worden. We praten nu met de banken over betere aflijning van de ratio’s. Daarvoor hebben we tot eind juni.’

Hoe ziet dit jaar eruit?

‘We blijven investeren in optimalisatie en expansie. In de aardappeldivisie komt er extra capaciteit om meer te kunnen halen uit ons internationaal verkoopnetwerk.’

Het nieuwsblad
Woensdag 16 mei 2012

Advertenties

PinguinLutosa haalt 44 miljoen op

De groenten- en aardappelenverwerker PinguinLutosa heeft zijn private kapitaaloperatie ter waarde van 44 miljoen euro afgerond. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Daarin wordt ook aangekondigd dat de aandeelhoudersstructuur gestroomlijnd wordt.
Herwig Dejonghe, operationeel directeur van PinguinLutosa (Foto Thomas De Boever)

Herwig Dejonghe, operationeel directeur van PinguinLutosa
PinguinLutosa had er in januari voor geopteerd om het kapitaal dat nodig was voor de overname van Scana Noliko, via een private plaatsing van aandelen op te halen. De turbulente marktomstandigheden maakten dat de eerder aangekondigde publieke kapitaalverhoging niet doorging.

In de plaats daarvan leverden Food Invest International, de holding van topman Hein Deprez, GIMV en Agri Investment Fund, een investeringsfonds van de Boerenbond, de benodigde 44 miljoen en 1 euro aan. Daarbij neemt GIMV het gros van de bijna 5 miljoen geplaatste aandelen voor zijn rekening.

STAK

Opvallend is ook dat PinguinLutosa zijn aandeelhoudersstructuur grondig gaat opkuisen. De referentieaandeelhouders van de groep zijn van plan om de Stichting Administratiekantoor Pinguin (STAK) te ontbinden. Die structuur naar Nederlands recht werd tot dusver gebruikt om het controlebelang te verenigen door middel van aandelencertificaten. In een eerste fase zullen die aandelen nu gedecertificeerd worden.

Het gevolg daarvan is dat de families Deprez, Desimpel, Dejonghe en Dumolin hun belang in PinguinLutosa voortaan rechtstreeks zullen aanhouden. Dat moet volgens financieel directeur Steven D’Haene vooral de transparantie van het aandeelhouderschap opkrikken.

Convenant

PinguinLutosa had ook meer nieuws over de al eerder gesignaleerde convenantbreuk. Die is uiteindelijk tot 1 convenant beperkt gebleven, met name de cash flow cover. Dat die convenant werd gebroken, heeft volgens het bedrijf te maken met ‘voorraadopbouw door een goed productieseizoen bij een verwachte stijging van de verkopen in 2012’.

Het management gaat nu samenzitten met de banken om de bestaande convenanten aan te passen en voor de recente inbreuk een waiver te verkrijgen.

De Tijd
Woensdag 15 februari 2012

Overnames stuwen omzet PinguinLutosa

Aardappel- en groentenverwerker PinguinLutosa heeft in 2011 een omzet geboekt van 622 miljoen euro. Dat is een stijging van net geen 30 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is bijna integraal te danken aan de overnames van de diepvriesgroentendivisie van CECAB en de conservenspecialist Scana Noliko.
PinguinLutosa-topman Hein Deprez - Foto Ivan Put

PinguinLutosa-topman Hein Deprez

 

In het vierde kwartaal kwam de omzet uit op 215,4 miljoen euro. Daarmee is het boekjaar echter nog niet afgerond. PinguinLutosa doet er nog een kwartaal bij. Dat heeft het bedrijf eerder bekend gemaakt. Op die manier zou het boekjaar meer gelijk lopen met de cyclussen die PinguinLutosa kenmerken.

De aardappeldivisie kon in 2011 1,1 procent groeien. PinguinLutosa kon ‘fors gestegen grondstofkosten’ en een verwachte volumedaling compenseren met een verhoging van de verkoopprijzen met 20,6 procent.

De diepvriesgroentendivisie groeide 16,8 procent, geholpen door de eerste 4 maanden omzet van CECAB, die mee in de boeken gingen. Onderliggend ziet het plaatje er duidelijk minder positief uit. Zonder de CECAB-bijdrage daalde de omzet met 4,9 procent. Dat is wel vooral te wijten aan de negatieve evoluerende wisselkoers van het Britse pond. Als dat effect er wordt uitgefilterd, is er sprake van een lichte omzetgroei van 0,6 procent.

Door de overname van Scana Noliko heeft PinguinLutosa nu ook een conservendivisie. De eerste 6 maanden van die nieuwe afdeling staan nu in de boeken, meteen goed voor een omzet van 94,8 miljoen euro.

Convenanten

Een tweetal weken geleden kondigde PinguinLutosa aan dat het de publieke kapitaalverhoging, die nodig was om de overname van Scana Noliko te financieren, zou vervangen worden door een private plaatsing. Het bedrijf deed dat ‘omwille van de huidige omstandigheden op de financiële markten en een waarschijnlijke inbreuk op de kredietconvenanten eind december 2011’.

Opvallend is dat topman Hein Deprez nu glashard ontkent dat de inbreuk op de convenanten een rol speelde bij het kiezen voor een private plaatsing. Hij bevestigt dat er wel degelijk een convenant werd verbroken, maar minimaliseert. ‘Het gaat om een convenant met betrekking tot onze aardappeldivisie, dat onvoldoende rekening hield met de kostenstructuur als gevolg van het voorraadbeheer’, aldus Deprez. ‘Wij zijn in overleg met onze banken om dat aan te passen, en ik zie daar geen enkel probleem.’

De Tijd
Vrijdag 27 januari 2012

PinguinLutosa in financieel nauwe schoentjes

PinguinLutosa heeft eind december wellicht zijn kredietafspraken met de banken niet gehaald. Daarom zet de groep nu een geplande kapitaalverhoging om in een private plaatsing. De operatie maakt deel uit van de financiering van de overname van Scana Noliko.
 

‘Omwille van de huidige omstandigheden op de financiële markten en een waarschijnlijke inbreuk op de kredietconvenanten eind december 2011, opteert PinguinLutosa voor een private plaatsing die de publieke kapitaalverhoging zal vervangen’, klinkt het in een persbericht.

Een private plaatsing biedt het bedrijf meer flexibiliteit. Bovendien kan die operatie sneller afgerond worden.

Het West-Vlaamse PinguinLutosa, na streekgenoot Ardo de grootste diepvriesgroentefabrikant van Europa, nam in maart vorig jaar de Limburgse conservengroep Scana Noliko over.

De groep betaalde daarvoor 115 miljoen euro. Bij de overname werd bepaald dat een deel van dat bedrag, te weten 44 miljoen euro, zou gehaald worden uit een publieke kapitaalverhoging. GIMV XL en Hein Deprez, aandeelhouders van Pinguin Lutosa, engageerden zich meteen om zeker voor bijna 32,5 miljoen euro in te tekenen. De rest zou aangeboden worden aan het publiek.

In afwachting van de kapitaalverhoging werd de 44 miljoen euro voorgeschoten via een overbruggingskrediet. Door de financiële problemen, moet PinguinLutosa dat plan nu omgooien. De prijs van de nieuwe aandelen blijft bij private plaatsing dezelfde, te weten 9 euro per aandeel.

Hein Deprez, GIMV en de Boerenbond zullen de operatie onderschrijven. Deprez voor dik 11,7 miljoen euro, GIMV-XL voor zo’n 25,5 miljoen euro en de Boerenbond voor 7 miljoen euro. Deprez bezit momenteel de controle bij PinguinLutosa.

Op 15 februari zal een buitengewone algemene vergadering zich buigen over het nieuwe plan.

De Tijd
Vrijdag 13 januari 2012

Interview Emanuel Van den Broeke – PinguinLutosa

 

 
De situatie in de aardappelsector is allesbehalve rooskleurig. De prijs op de vrije markt daalde tot minder dan 25 euro per ton en dan nog lijkt de verwerkende industrie niet geïnteresseerd om aardappelen aan te kopen. Emanuel Van den Broeke, directeur van de agrarische dienst van PinguinLutosa, erkent de moeilijke situatie. “Het kan je verwonderen, maar ook voor ons zijn die lage prijzen niet ideaal. Toch blijf ik hoopvol voor de toekomst. De aardappelteelt is in ons land zeker rendabel.” Al lijkt het erop dat de telers eerst dit moeilijke jaar zullen moeten uitzweten.

Welke plaats neemt PinguinLutosa in het landschap van de aardappelverwerking in?
Emanuel Van den Broeke: PinguinLutosa is met 750.000 ton aardappelen de grootste aardappelverwerker van België. De aardappelverwerkende tak van het bedrijf telt 700 werknemers en heeft twee productiesites. De grootste is gelegen in Leuze-en-Hainaut in Henegouwen. Onze fabriek daar is één van de modernste en meest vooruitstrevende ter wereld. Onze andere productiesite ligt in het West-Vlaamse Sint-Eloois-Vijve. Sinds 2007 vormen we samen met de diepvriesgroenteverwerker Pinguin de groep PinguinLutosa. Tot dan was het bedrijf een familiebedrijf, gegroeid vanuit de aardappelhandel.

Hoe is de afzet van PinguinLutosa gestructureerd?
Vorig jaar produceerden we 382.000 ton verwerkte aardappelen. Het gaat vooral om diepvriesproducten, maar ook om vers voorgebakken frieten en droge pureevlokken. 96 procent van onze producten wordt uitgevoerd naar in totaal 105 landen. De belangrijkste afzetlanden zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, de Benelux en Duitsland. Maar ook in Japan, Australië, Brazilië en China vallen onze aardappelen in de smaak. In al die landen hebben we personeel ter plaatse dat klanten zoekt voor de producten van PinguinLutosa. Zo’n 67 procent van onze afzet gaat naar wat wij food service noemen. Dat zijn bijvoorbeeld grootkeukens en de horeca. Retail neemt slechts 30 procent van onze producten af. Het overige gedeelte gaat naar de industrie. In 1981 hebben we het merk Lutosa gecreëerd, het Latijn voor Leuze, de plaats waar we gevestigd zijn. Intussen verkopen we 65 procent onder ons merk.

aardappelen bewaarloods2.jpgWaar kopen jullie de aardappelen voor de verwerking aan?
Tachtig procent van de aardappelen die we verwerken, is van Belgische oorsprong. Dat is ook logisch als je weet dat transportkosten zwaar doorwegen. De ene helft wordt aangekocht via contracten, de rest op de vrije markt. Zo’n 21 procent halen we rechtstreeks bij landbouwers in de ruime omgeving van Leuze. Het grootste gedeelte, 48 procent, wordt aangeleverd door Belgische en Franse handelaars. De keuze om via de handel te werken is gezien onze roots niet abnormaal, maar het levert ook voordelen op naar continuïteit van de aanvoer. Bovendien kunnen zij weg met partijen van minder goede kwaliteit, terwijl wij dat bij ons niet het geval is. In Nederland is de handel anders georganiseerd en daarom werken we daar via coöperatieven, zoals Nedato. Zij staan in voor 27 procent van de aanvoer. Tot slot hebben we ook nog vier procent eigen aanplant.

Hoe wordt de contractprijs van aardappelen bepaald?
Enerzijds speelt de situatie op de aardappelmarkt tijdens het voorgaande seizoen een rol. Als de aardappelen op de vrije markt duur zijn, dan zijn de contracten voor het seizoen erop ook eerder aan de hoge kant. Zitten we met een goedkoop aardappeljaar, zoals nu het geval is, dan gaan de contractprijzen naar beneden. Anderzijds is die ook gelinkt aan de verkoopprijzen die wij krijgen voor onze afgewerkte producten. Afhankelijk van klant tot klant worden die verkoopscontracten afgesloten voor zes maanden tot zelfs twee jaar. Momenteel zijn we bezig aan de onderhandelingen voor producten die worden geleverd vanaf nu tot juni, maar soms ook tot september of december. Voor die contracten op lange termijn is het een kunst om een geschikte prijs te vinden waar we als PinguinLutosa ook aan verdienen.

pinguinlutosa emanuel van den broeke2.jpgMaar met de kostprijs van de boer heeft die contractprijs dus niets te maken?
Dat zou ook bijzonder moeilijk zijn, want voor elke landbouwer ligt de kostprijs anders. Die is immers afhankelijk van tal van factoren zoals opbrengst, individuele afschrijvingen voor bijvoorbeeld een loods of machines, de mate van schaalvergroting of de pachtprijs. Zo zijn er aardappeltelers die meer dan 1.000 euro betalen voor een hectare in het kader van een seizoenpacht, terwijl voor een gewone pacht slechts 350 euro wordt gegeven. Een algemeen gemiddelde kostprijs die voor iedereen geldt, is dus niet te berekenen. Heel wat landbouwers kennen hun kostprijs ook niet of onvoldoende. En dat speelt soms wel eens in ons voordeel, ja.

Wat gebeurt er als aardappeltelers hun contract niet kunnen vol leveren? Maakt overmacht geen deel uit van een fair contract?
Dat zou toch moeten. Wij proberen elk geval individueel te bekijken en er een oplossing voor te vinden. Er is een verschil tussen een aardappelteler die 100 ton aardappelen heeft en één die er 10.000 in zijn loods heeft liggen. Ook bij de handel zien we grote verschillen. Zo heb je handelaars die bij ons contracten afsluiten voor 500 ton en zich tegelijkertijd indekken voor 1.000 ton langs landbouwerszijde, terwijl anderen gewoon speculeren op de vrije markt en niets vastleggen bij landbouwers. Maar als telers echt het slachtoffer zijn van klimatologische omstandigheden waardoor de oogst volledig mislukt is, dan zullen wij daar ook rekening mee houden.

“Wij werken soms ook maanden aan een stuk met rode cijfers”

Wellicht leggen jullie hierbij toch meer soepelheid aan de dag wanneer de aardappelen op de vrije markt goedkoop zijn, dan wanneer ze duur zijn?
We dringen er bij de telers steeds op aan om een buffer in te bouwen. Een contract aangaan waarbij je speculeert op een opbrengst van meer dan 50 ton per hectare is zeer risicovol. Wij gaan uit van een gemiddelde van 37 ton per hectare. Soms hoor je wel eens de vraag naar hectarecontracten. Ik kan begrijpen dat dit voor de teler beter is, maar wij kunnen daar moeilijk mee weg. Op die manier hebben wij totaal geen zicht op hoeveel aardappelen we gaan ontvangen.

De situatie op de aardappelmarkt is vandaag dramatisch. Is er beterschap in zicht?
We hebben dit jaar een zeer extreem groeiseizoen meegemaakt, met als gevolg zeer hoge opbrengsten en tegelijkertijd een zeer problematische bewaring van bepaalde partijen. Aan een prijsprognose wil ik me niet wagen in zo’n volatiele markt als de aardappelmarkt is. Wie had kunnen voorspellen dat de prijs de afgelopen zes maanden zou dalen van 250 euro naar 25 euro per ton? In de eerste plaats wordt de prijs bepaald door het volume en dat is dit jaar enorm hoog. De vraag is hoeveel volume er moet of kan uit de markt genomen worden als gevolg van mindere kwaliteit. In 1994, het jaar van de fameuze glazige aardappelen, werd 30 tot 40 procent van de aardappelen na een zoutbad niet geschikt verklaard voor consumptie. Daardoor konden de prijzen later op het seizoen stijgen. Ik vrees dat er dit jaar niet voldoende slechte partijen uit de markt zullen genomen worden.

aardappelloods22.jpgNochtans zien sommige aardappeltelers de aardappelen in hun loods letterlijk wegrotten omdat ze ze aan de straatstenen niet kwijtraken.
Waar we kunnen, trachten we loodsen vervroegd leeg te halen, maar voor sommige variëteiten is dat gewoon geen optie. Ramos bijvoorbeeld, staat bij ons in de planning van januari. We krijgen dit er nu niet tussen omdat de klant zijn product niet nodig heeft of omdat de combinatie van verschillende productielijnen het gewoon niet toelaat om deze variëteit vandaag te verwerken. Bovendien is er dit jaar een zeer groot overaanbod aan aardappelen. Dagelijks krijgen we telefoon van handelaars die willen leveren. Zij klagen over het feit dat we te weinig afnemen, over de prijs wordt niet gesproken. Meer nog, ze gaan ervan uit dat de prijs nog zal zakken. Dat is een zeer spijtige situatie.

Voor een verwerker zijn die lage prijzen toch een zegen?
Niet noodzakelijk. Vaak komen de verkoopprijzen van onze verwerkte producten ook onder druk te staan. Zo willen de aankopers dan ook beleverd worden aan die heel lage prijzen die op dat moment op de vrije markt gegeven worden. Om ze dan uit te leggen dat wij ook contracten hebben afgesloten aan een hogere prijs, dat is zeer moeilijk. Omgekeerd zien we dan weer dat wanneer de prijzen op de vrije markt hoog zijn, dat onze afnemers de prijs van de goedkopere contracten willen. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet.

Wie gaat er met de marges lopen in de aardappelsector?
De marges in de industrie zijn laag, maar door de grote volumes kan toch nog resultaat worden geboekt. Toch is dit niet altijd positief. Het gebeurt ook dat er zes maanden met rode cijfers wordt geschreven. Soms maakt één euro meer of minder per 100 kilo aardappelen het verschil uit tussen winst of verlies van ons bedrijf.

Is het dan de distributie die profiteert?
Ik kan moeilijk voor hen spreken. Maar toch merk ik dat er grote verschillen bestaan tussen producten in het winkelrek. Een prijsverschil dat niet enkel te verklaren is door het verschil in aankoopprijs van aardappelen. Vaak worden in de retail ook hoge eisen gesteld en willen ze toch de laagste prijs. Dat is moeilijk verzoenbaar. Wij hebben graag moeilijke klanten, maar dan moeten ze bereid zijn iets extra te betalen. In Japan bijvoorbeeld ligt de lat op vlak van kwaliteit erg hoog, maar zij willen die kwaliteit wel vergoeden. We proberen ons ook meer naar het segment van de food service te richten en ons eigen merk te promoten omdat je dan meer inspraak en meer onderhandelingsruimte hebt. Alhoewel het ook daar niet evident is.

De termijnmarkten treden almaar meer op de voorgrond als het om indekking van risico’s gaat. Geldt dat ook voor de verwerking?
Neen, als PinguinLutosa op de termijnmarkt zou opereren, zou het risico alleen maar toenemen. Voor landbouwers kan het een interessanter instrument zijn. Wij doen wel effectieve aankopen op termijn, maar dan gaat het om contractteelt. De prijsevolutie op de termijnmarkten is voor ons wel de moeite waard om te volgen omdat er toch heel wat professionele inzichten in verwerkt zitten. Al ben ik er mij van bewust dat het ook sterk afhankelijk is van stemmingmakerij.

aardappelen2.jpgEen tijdje geleden werd het idee van aanbodbeheersing gelanceerd. Gelooft u daarin?
Ik zie het niet meteen als een bedreiging, maar ik pleit er wel voor dat dit in de juiste context wordt bekeken. In heel Europa zit je met zo’n 25.000 landbouwers die aardappelen voor de industrie telen. Ik zie niet meteen in hoe je zo’n aanbodbeheersing gestructureerd kan laten verlopen. Je mag ook niet uit het oog verliezen dat landbouwers ondernemers zijn. Als zij er lucht van krijgen dat er volume uit de markt zal worden gehaald en er dus kansen komen voor hun bedrijf om extra winsten te boeken, dan zullen ze wellicht niet twijfelen. Bovendien schuilt er ook gevaar in: als de verwerkers bepaalde markten niet meer kunnen bevoorraden omdat ze te weinig aardappelen hebben bij bijvoorbeeld een misoogst, dan kan je er van op aan dat ze het jaar nadien marktaandeel kwijt zijn. Dat zien we ook in de Verenigde Staten waar de aanbodbeheersing wel meer ingang heeft gevonden. De industrie ziet zich geconfronteerd met te dure aardappelen waardoor de prijs van hun afgewerkt product te hoog komt te liggen. In een aantal markten waar de Amerikanen vroeger alleenheerser waren, neemt West-Europa het stilaan over.

Hoe schat u de toekomst van de aardappelteelt in ons land in?
Positief. Ik geloof in de sector. De teelt is zeker rendabel, als je het tenminste over een langere periode bekijkt. Dat zie je aan de uitbreiding van het areaal van de jongste jaren. Ook in bewaarloodsen is sterk geïnvesteerd. Aan afzetzijde is er eveneens nog groeimarge. Zo zien we bij PinguinLutosa onze export jaar na jaar toenemen.

Begin oktober maakte Boerenbond bekend dat het via haar investeringsmaatschappij zo’n tien procent van de aandelen overneemt van PinguinLutosa. Mogen de landbouwers meer inspraak verwachten?
Het Agri Investment Fund van Boerenbond heeft de participatie van KBC Private Equity in de groep PinguinLutosa-ScanaNoliko overgenomen. Hoe en waarom, daar kunnen wij bij PinguinLutosa niet op antwoorden. Wat inspraak betreft zijn we er als bedrijf van overtuigd dat de Belgische aardappelindustrie staat of valt met competitieve landbouwers én competitieve verwerkers. Wij zitten tezamen in dezelfde boot. Samenwerking, grondige vakkennis en leefbaarheid op lange termijn zijn voor beide partijen de sleutel tot succes.

Vilt
Maandag 21 november 2011

 

 

PinguinLutosa verschuift boekjaar

Het groente- en aardappelbedrijf PinguinLutosa gaat zijn boekjaar drie maanden later laten starten dan nu het geval is. Het lopende boekjaar 2011/2012 zal daardoor uitzonderlijk 15 maanden tellen. De geplande kapitaalverhoging zal wellicht in de tweede of derde week van december plaatsvinden, vermoedt financieel directeur Steven D’haene.

De verschuiving van het boekjaar blijkt uit een financiële advertentie in De Tijd. Daarmee worden de aandeelhouders uitgenodigd voor een buitengewone algemene vergadering op 2 december. Ze moeten zich dan vooral uitspreken over de kapitaalverhoging van 44 tot 48 miljoen euro, die nodig is om de overname van het conservenbedrijf Scana Noliko te financieren.

Vóór de overname van Lutosa begon het boekjaar van Pinguin op 1 juli. Toen Lutosa werd ingelijfd, werd het boekjaar aangepast zodat het samenviel met het kalenderjaar. Nu, met de overname van Scana Noliko, verschuift het opnieuw. Voortaan zal het lopen van 1 april tot 31 maart.

‘Op die manier zal ons boekjaar beter samenvallen met een aantal cyclussen’, zegt Steven D’haene. ‘De verkoopcyclus is dan afgelopen en de voorwaarden van de nieuwe aankoopcontracten, die in januari worden onderhandeld, zijn dan gekend. Bovendien zitten onze stocks in maart op hun laagste niveau. Operationeel heeft een boekjaar dat op 31 maart eindigt dus zin, omdat we dan over meer informatie zullen beschikken over het voorbije jaar.’

Dat Gimv door de overname van Scana Nolika aandeelhouder wordt van PinguinLutosa, heeft volgens D’haene niets te maken met de beslissing het boekjaar te verschuiven. Ook Gimv heeft een boekjaar dat loopt van 1 april tot 31 maart.

Het lopende boekjaar 2011 wordt met drie maanden verlengd en zal uitzonderlijk 15 maanden tellen.

De kapitaalverhoging van PinguinLutosa zal, als alles naar wens verloopt, nog voor het einde van het jaar plaatsvinden. De precieze data zijn nog niet gekend, maar D’haene mikt op de tweede of derde week van december. Een en ander zal afhangen van de goedkeuring van het prospectus. De inschrijving zal alles samen een tiental dagen lopen, verwacht de financieel directeur.

De Tijd
Vrijdag 4 november 2011

Deprez wordt CEO van PinguinLutosa

Hein Deprez wordt de nieuwe gedelegeerd bestuurder (CEO) van Pinguin Lutosa. Herwig Dejonghe, tot nu toe gedelegeerd bestuurder, wordt de operationeel directeur van de beursgenoteerde groentenverwerker. De verschuivingen aan de top kaderen in de nieuwe groepsstructuur ten gevolge van de overnames van Scana Noliko en van de
diepvriesactiviteiten van Cecab.
Hein Deprez.
Hein Deprez.

Om de structuur en het organigram van PinguinLutosa aan te passen aan die overnames zal het management versterkt worden en zal de groep voortaan werken met een structuur bestaande uit drie divisies: de diepvriesgroentedivisie, de aardappeldivisie en de conservendivisie. Dat meldt PinguinLutosa in een perbericht.

Elke divisie zal worden geleid door een algemeen directeur (‘managing director’). Voor de aardappeldivisie is dat Erwin Wuyts, de huidige algemeen directeur van Lutosa en voor de conservendivisie de huidige algemeen directeur van Scana Noliko, Dominiek
Stinckens. In afwachting van de aanwerving van een algemeen directeur voor de
diepvriesgroentedivisie, wordt de afdeling geleid door Herwig Dejonghe.

Dejonghe wordt operationeel directeur van PinguinLutosa. Hij zal vooral verantwoordelijk zijn voor de ‘business’ en de strategische projecten met betrekking tot de drie divisies. Hein Deprez (Univeg) neemt de ro van CEO op zich. Steven D’haene blijft financieel directeur. Hans Luts zal zich concentreren op de integratie van de
recente overnames en het optimaliseren van de aanwezige synergieën.

Geen vooruitzichten

PinguinLutosa had het niet onder de markt in de eerste jaarhelt: de marktomstandigheden waren moeilijk en het wispelturige klimaat zorgde voor een onstabiele aanvoer in de productie. En de markt blijft moeilijk, stelt de de diepvriesgroente- en aardappelproductengroep. ‘De nog steeds onzekere economische omstandigheden maken het moeilijk om een specifieke prognose voorop te stellen voor 2011 en de komende jaren’, luidt het. De groep geeft geen financiële details.

De groentenverwerker laat tevens weten dat de overname van Scana Noliko afgerond is en dat de financiële resultaten van de Limburgse groep vanaf 1 juli opgenomen zijn in de consolidatiekring. Vanaf 1 september zullen de operationele en commerciële
activiteiten van de diepvriesdivisie van het Franse Cecab volledig in handen van
PinguinLutosa zijn.

De Tijd
Woensdag 20 juli 2011