Geschiedenis

VAN LUTOSA TOT PINGUINLUTOSA FOOD GROUP

De familie Van den Broeke is al 4 generaties lang expert op het vlak van aardappelen.

Reeds in de jaren 1920 werd door de grootouders Van den Broeke een aardappelhandel opgezet. Vanaf de jaren 1950 specialiseert de familie zich in de uitvoer van aardappelen vanuit de zetel in Olsene, op 20 km van Gent (België). 10 jaar later wordt die uitvoeractiviteit aangevuld met de teelt van aardappelen.

In 1977 gooit Van den Broeke het roer om met de overname van een aardappelverwerkend bedrijf te Leuze-en-Hainaut (België); dat bedrijf is op dat ogenblik uitgerust met 3 droogwalsen voor de productie van vlokken en een kleine lijn voor de productie van diepvriesfrieten.

In 1978 wordt de industriële activiteit officieel gemaakt door de oprichting, op 22 maart,
van NV Van den Broeke – Lutosa.

In 1981 breidt de vennootschap haar gamma uit door het bedrijf uit te rusten met een productielijn voor diepgevroren aardappelspecialiteiten. Hetzelfde jaar nog wordt het merk Lutosa  op de Belgische en Europese markt gelanceerd.

In 1988 nemen Guy en Luc Van den Broeke, de huidige bestuurders van NV Van den Broeke – Lutosa, de NV Primeur over. Tot dan was het bedrijf nog actief in de productie van diepvriesgroenten. Zij vormen het bedrijf om tot een productie-eenheid van voorgebakken diepvriesfriet en aardappelvlokken.

In 1998, met zicht op de groeiende vraag van de markt, wordt het gamma uitgebreid met versgekoelde voorgebakken frieten. Hierdoor wordt op de site van NV Primeur in St.-Eloois-Vijve (België) een nieuw bedrijf opgericht, NV Vanelo.

Site van Leuze-en-Hainaut      Site van St-Eloois-Vijve

In 2000 beslist de onderneming over een nieuw groeiplan dat voorziet in een stijging van de verkoop met 50% over de periode 2001-2005 en een uitbreiding van het productassortiment

In 2001 wordt er 37 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe productielijn te Leuze. Dankzij deze investering wordt het aanbod van Lutosa uitgebreid met producten met een coating van zetmeel of van kruiden (type Spicy of Garden Wedges). Lutosa boort ook een marktsegment aan waarin zij tot nog toe niet aanwezig was, nl. de fastfood. De nieuwe lijn heeft een capaciteit van 16 ton afgewerkte producten per uur; zij draait volautomatisch en is voorzien van de meest actuele technologische snufjes, waarbij zeer veel aandacht wordt besteed aan de hygiënenormen.

Schillen van de aardappelen d.m.v stoom - Drogen van de frieten

In 2002 installeert Lutosa in samenwerking met Electrabel, de grootste warmtekrachtkoppelingseenheid van België, aangedreven door biogas, in Leuze-en-Hainaut. Hiermee vernieuwt Lutosa haar engagement van duurzaam ondernemen, door met behulp van biogas dat uit afvalvergisting in het zuiveringsstation wordt gegenereerd, groene energie, warmte en stoom te produceren. Twee jaar later wordt een tweede eenheid geïnstalleerd op de site van St-Eloois-Vijve.

In 2003 vierde Lutosa haar 25 jarig bestaan en zet ze haar verovering van de wereld verder door het openen van commerciële filialen op nieuwe continenten (Azië, Zuid-Amerika,…).

In 2004 neemt Lutosa te Leuze-en-Hainaut één van de grootste geautomatiseerde vrieskamers
(-21°C) ter wereld in gebruik. 46.000 paletten vinden er een plaatsje. Dit brengt de totale capaciteit van gestockeerde diepgevroren producten op 83.000 paletten.

Op 28 september 2007, verkochten Guy en Luc Van den Broeke het totale aandelenpakket Lutosa aan de Belgische vennootschap Pinguin en keren terug naar de groep van de aandeelhouders aan de zijden van de families Dejonghe (Pinguin) en Deprez (Univeg). Pinguin, met hoofdzetel in Westrozebeke dichtbij Roeselare in West-Vlaanderen, is gespecialiseerd in de productie en verkoop van diepvriesgroenten en  bereidingen op basis van groenten.

In 2009, NV Van den Broeke-Lutosa werd NV PinguinLutosa Foods, member of PinguinLutosa Food Group.

 VAN PINGUIN TOT PINGUINLUTOSA FOOD GROUP

In 1965 starten de gebroeders Frans, Georges en André Dejonghe een diepvriesgroente- bedrijf op in Westrozebeke, genaamd Pinguin. Bij de start was er een ietwat negatief imago voor wat het gebruik van diepvriesgroenten betreft. De meeste mensen dachten toen dat diepvriesgroenten ongezonder waren dan verse groenten, en dat ze ook veel minder vitaminen bevatten, wat helemaal niet zo is.

In nauwe samenwerking met de kliniek uit Roeselare werd de potentiële klantengroep “food-service” aangepakt. Onder food-service verstaat men bedrijven die verantwoordelijk zijn voor eventuele maaltijden die bereid zijn buiten huis. Deze industrie omvat restaurants, ziekenhuizen, cafetaria’s en catering activiteiten.

Begin de jaren 70 kwam Delhaize als eerste belangrijke retail klant. Er kwam steeds meer vraag naar diepvriesgroenten en van 1985 tot 2002 breidt het bedrijf zich uit met nieuwe productie- eenheden in Langemark, Ychoux (Landes in Frankrijk) en King’s Lynn, Bourne en Boston in Groot- Brittannië.
In mei 1999 laat de firma zich ook noteren op de beurs.

In 2007 koopt Pinguin het totale aandelenpakket van Lutosa, waardoor hun verandert in PinguinLutosa. Het bedrijf blijft deels een familiaal bedrijf waarvan meer dan de helft van de aandelen in handen van de families Dejonghe (Pinguin – groenten), Van den Broecke (Lutosa- aardappelproducten), Deprez (Univeg), Desimpel (Tosalu) en Dumolin (Koramic Finance).

Advertenties