PinguinLutosa haalt 44 miljoen op

De groenten- en aardappelenverwerker PinguinLutosa heeft zijn private kapitaaloperatie ter waarde van 44 miljoen euro afgerond. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Daarin wordt ook aangekondigd dat de aandeelhoudersstructuur gestroomlijnd wordt.
Herwig Dejonghe, operationeel directeur van PinguinLutosa (Foto Thomas De Boever)

Herwig Dejonghe, operationeel directeur van PinguinLutosa
PinguinLutosa had er in januari voor geopteerd om het kapitaal dat nodig was voor de overname van Scana Noliko, via een private plaatsing van aandelen op te halen. De turbulente marktomstandigheden maakten dat de eerder aangekondigde publieke kapitaalverhoging niet doorging.

In de plaats daarvan leverden Food Invest International, de holding van topman Hein Deprez, GIMV en Agri Investment Fund, een investeringsfonds van de Boerenbond, de benodigde 44 miljoen en 1 euro aan. Daarbij neemt GIMV het gros van de bijna 5 miljoen geplaatste aandelen voor zijn rekening.

STAK

Opvallend is ook dat PinguinLutosa zijn aandeelhoudersstructuur grondig gaat opkuisen. De referentieaandeelhouders van de groep zijn van plan om de Stichting Administratiekantoor Pinguin (STAK) te ontbinden. Die structuur naar Nederlands recht werd tot dusver gebruikt om het controlebelang te verenigen door middel van aandelencertificaten. In een eerste fase zullen die aandelen nu gedecertificeerd worden.

Het gevolg daarvan is dat de families Deprez, Desimpel, Dejonghe en Dumolin hun belang in PinguinLutosa voortaan rechtstreeks zullen aanhouden. Dat moet volgens financieel directeur Steven D’Haene vooral de transparantie van het aandeelhouderschap opkrikken.

Convenant

PinguinLutosa had ook meer nieuws over de al eerder gesignaleerde convenantbreuk. Die is uiteindelijk tot 1 convenant beperkt gebleven, met name de cash flow cover. Dat die convenant werd gebroken, heeft volgens het bedrijf te maken met ‘voorraadopbouw door een goed productieseizoen bij een verwachte stijging van de verkopen in 2012’.

Het management gaat nu samenzitten met de banken om de bestaande convenanten aan te passen en voor de recente inbreuk een waiver te verkrijgen.

De Tijd
Woensdag 15 februari 2012

Advertenties