PinguinLutosa in financieel nauwe schoentjes

PinguinLutosa heeft eind december wellicht zijn kredietafspraken met de banken niet gehaald. Daarom zet de groep nu een geplande kapitaalverhoging om in een private plaatsing. De operatie maakt deel uit van de financiering van de overname van Scana Noliko.
 

‘Omwille van de huidige omstandigheden op de financiële markten en een waarschijnlijke inbreuk op de kredietconvenanten eind december 2011, opteert PinguinLutosa voor een private plaatsing die de publieke kapitaalverhoging zal vervangen’, klinkt het in een persbericht.

Een private plaatsing biedt het bedrijf meer flexibiliteit. Bovendien kan die operatie sneller afgerond worden.

Het West-Vlaamse PinguinLutosa, na streekgenoot Ardo de grootste diepvriesgroentefabrikant van Europa, nam in maart vorig jaar de Limburgse conservengroep Scana Noliko over.

De groep betaalde daarvoor 115 miljoen euro. Bij de overname werd bepaald dat een deel van dat bedrag, te weten 44 miljoen euro, zou gehaald worden uit een publieke kapitaalverhoging. GIMV XL en Hein Deprez, aandeelhouders van Pinguin Lutosa, engageerden zich meteen om zeker voor bijna 32,5 miljoen euro in te tekenen. De rest zou aangeboden worden aan het publiek.

In afwachting van de kapitaalverhoging werd de 44 miljoen euro voorgeschoten via een overbruggingskrediet. Door de financiële problemen, moet PinguinLutosa dat plan nu omgooien. De prijs van de nieuwe aandelen blijft bij private plaatsing dezelfde, te weten 9 euro per aandeel.

Hein Deprez, GIMV en de Boerenbond zullen de operatie onderschrijven. Deprez voor dik 11,7 miljoen euro, GIMV-XL voor zo’n 25,5 miljoen euro en de Boerenbond voor 7 miljoen euro. Deprez bezit momenteel de controle bij PinguinLutosa.

Op 15 februari zal een buitengewone algemene vergadering zich buigen over het nieuwe plan.

De Tijd
Vrijdag 13 januari 2012

Advertenties