Overnames stuwen omzet PinguinLutosa

Aardappel- en groentenverwerker PinguinLutosa heeft in 2011 een omzet geboekt van 622 miljoen euro. Dat is een stijging van net geen 30 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is bijna integraal te danken aan de overnames van de diepvriesgroentendivisie van CECAB en de conservenspecialist Scana Noliko.
PinguinLutosa-topman Hein Deprez - Foto Ivan Put

PinguinLutosa-topman Hein Deprez

 

In het vierde kwartaal kwam de omzet uit op 215,4 miljoen euro. Daarmee is het boekjaar echter nog niet afgerond. PinguinLutosa doet er nog een kwartaal bij. Dat heeft het bedrijf eerder bekend gemaakt. Op die manier zou het boekjaar meer gelijk lopen met de cyclussen die PinguinLutosa kenmerken.

De aardappeldivisie kon in 2011 1,1 procent groeien. PinguinLutosa kon ‘fors gestegen grondstofkosten’ en een verwachte volumedaling compenseren met een verhoging van de verkoopprijzen met 20,6 procent.

De diepvriesgroentendivisie groeide 16,8 procent, geholpen door de eerste 4 maanden omzet van CECAB, die mee in de boeken gingen. Onderliggend ziet het plaatje er duidelijk minder positief uit. Zonder de CECAB-bijdrage daalde de omzet met 4,9 procent. Dat is wel vooral te wijten aan de negatieve evoluerende wisselkoers van het Britse pond. Als dat effect er wordt uitgefilterd, is er sprake van een lichte omzetgroei van 0,6 procent.

Door de overname van Scana Noliko heeft PinguinLutosa nu ook een conservendivisie. De eerste 6 maanden van die nieuwe afdeling staan nu in de boeken, meteen goed voor een omzet van 94,8 miljoen euro.

Convenanten

Een tweetal weken geleden kondigde PinguinLutosa aan dat het de publieke kapitaalverhoging, die nodig was om de overname van Scana Noliko te financieren, zou vervangen worden door een private plaatsing. Het bedrijf deed dat ‘omwille van de huidige omstandigheden op de financiële markten en een waarschijnlijke inbreuk op de kredietconvenanten eind december 2011’.

Opvallend is dat topman Hein Deprez nu glashard ontkent dat de inbreuk op de convenanten een rol speelde bij het kiezen voor een private plaatsing. Hij bevestigt dat er wel degelijk een convenant werd verbroken, maar minimaliseert. ‘Het gaat om een convenant met betrekking tot onze aardappeldivisie, dat onvoldoende rekening hield met de kostenstructuur als gevolg van het voorraadbeheer’, aldus Deprez. ‘Wij zijn in overleg met onze banken om dat aan te passen, en ik zie daar geen enkel probleem.’

De Tijd
Vrijdag 27 januari 2012

Advertenties