PinguinLutosa verschuift boekjaar

Het groente- en aardappelbedrijf PinguinLutosa gaat zijn boekjaar drie maanden later laten starten dan nu het geval is. Het lopende boekjaar 2011/2012 zal daardoor uitzonderlijk 15 maanden tellen. De geplande kapitaalverhoging zal wellicht in de tweede of derde week van december plaatsvinden, vermoedt financieel directeur Steven D’haene.

De verschuiving van het boekjaar blijkt uit een financiële advertentie in De Tijd. Daarmee worden de aandeelhouders uitgenodigd voor een buitengewone algemene vergadering op 2 december. Ze moeten zich dan vooral uitspreken over de kapitaalverhoging van 44 tot 48 miljoen euro, die nodig is om de overname van het conservenbedrijf Scana Noliko te financieren.

Vóór de overname van Lutosa begon het boekjaar van Pinguin op 1 juli. Toen Lutosa werd ingelijfd, werd het boekjaar aangepast zodat het samenviel met het kalenderjaar. Nu, met de overname van Scana Noliko, verschuift het opnieuw. Voortaan zal het lopen van 1 april tot 31 maart.

‘Op die manier zal ons boekjaar beter samenvallen met een aantal cyclussen’, zegt Steven D’haene. ‘De verkoopcyclus is dan afgelopen en de voorwaarden van de nieuwe aankoopcontracten, die in januari worden onderhandeld, zijn dan gekend. Bovendien zitten onze stocks in maart op hun laagste niveau. Operationeel heeft een boekjaar dat op 31 maart eindigt dus zin, omdat we dan over meer informatie zullen beschikken over het voorbije jaar.’

Dat Gimv door de overname van Scana Nolika aandeelhouder wordt van PinguinLutosa, heeft volgens D’haene niets te maken met de beslissing het boekjaar te verschuiven. Ook Gimv heeft een boekjaar dat loopt van 1 april tot 31 maart.

Het lopende boekjaar 2011 wordt met drie maanden verlengd en zal uitzonderlijk 15 maanden tellen.

De kapitaalverhoging van PinguinLutosa zal, als alles naar wens verloopt, nog voor het einde van het jaar plaatsvinden. De precieze data zijn nog niet gekend, maar D’haene mikt op de tweede of derde week van december. Een en ander zal afhangen van de goedkeuring van het prospectus. De inschrijving zal alles samen een tiental dagen lopen, verwacht de financieel directeur.

De Tijd
Vrijdag 4 november 2011

Advertenties