PinguinLutosa kan uitbreiden in Langemark

Het schepencollege neemt het initiatief om het groenteverwerkend bedrijf Pinguin-Lutosa een mogelijkheid te bieden tot uitbreiding. Daardoor kan Pinguin zich specifiek toespitsen op kant-en-klare maaltijden.

Foto PC

Momenteel is er een nieuwe versie van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan in opmaak. Daarin kleurt men 1,5 hectare extra bij in de Poelkapellestraat achter de waterzuivering van Pinguin. “In de Langemarkse vestiging van 7 hectare willen we de kant-en-klare maaltijden concentreren. Een bewuste keuze, want in een maaltijdfabriek zijn de kwaliteitseisen veel hoger”, zegt Koen Dejonghe, operationeel directeur van de vestigingen Westrozebeke en Langemark. Hij is een zoon van André Dejonghe, één van de drie stichters van Pinguin. Na de beursgang en vooral de instap van de familie Deprez onderging het familiebedrijf een ware metamorfose tot wereldspeler.

Een van de partners van het bedrijf zijn de boeren. “Ongeveer 700 boeren uit Frankrijk, Nederland en België voeren in grote hoeveelheden 50 verschillende soorten groenten aan. Ook de zogenaamde vergeten soorten als pastinaak, schorseneren en boerenkool worden voor ons gerooid. We importeren ook speciale ingevroren groenten uit China en Oost-Europa”, gaat Koen Dejonghe verder. “De ruimte die vrijkomt wordt ingepalmd om onze plastieken bakken te stockeren waarin de telers hun groenten naar de fabriek brengen. Vooral tijdens de wintermaanden is er gebrek aan plaats.”

Focus wtv
Vrijdag 10 juni 2011

Advertenties