PinguinLutosa neemt Scana Noliko over

De beursgenoteerde voedingsgroep PinguinLutosa uit Westrozebeke neemt zijn branchegenoot Scana Noliko uit Bree voor 155 miljoen euro over. Hij krijgt daarvoor de financiële steun van de Gimv. Die was al grotendeels eigenaar van Scana Noliko en wordt nu een belangrijk aandeelhouder van de groep rond zakenman Hein Deprez.

Scana Noliko – dat 563 werknemers telt – maakt groentenconserven, alsook kant-en-klare voeding zoals soepen, sauzen, dips en pastaschotels in glas en blik. Het bedrijf verdeelt zijn productie vooral onder de huismerken van de grootwarenhuizen. 80% van de omzet wordt in het buitenland gehaald. De grondstof aan verse groenten wordt bij bijna 400 Belgische, Nederlandse en Duitse telers betrokken.

PinguinLutosa

Overnemer PinguinLutosa is gespecialiseerd in diepgevroren voedingsproducten op basis van groenten en aardappelen. Het bedrijf ontstond uit de fusie van Pinguin (diepvriesgroenten) en Lutosa (aardappelproducten) en wordt gecontroleerd door zakenman Hein Deprez.

Met de overname van Scana Noliko breidt PinguinLutosa zijn productenpallet uit met conserven en groenten in glas uit.

Bovendien breidt PinguinLutosa ook geografisch uit. De groep krijgt nu ook heel wat teelcontracten met landbouwers in Limburg-Haspengouw in handen, een regio waar het bedrijf tot vandaag weinig vertegenwoordigd was.

Na de overname van Scana Noliko zal PinguinLutosa over 17 productievestigingen beschikken, gespreid over België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Hongarije. De totale verwerkingscapaciteit loopt nu op tot 1,4 miljoen ton aardappelen en groenten.

Het concern stelt ruim 3.000 mensen te werk en realiseert een jaaromzet van meer dan 750 miljoen euro.

Financiering

Om de overname te financieren, gaat PinguinLutosa voor 80 miljoen euro aan vers geld ophalen. Dit gebeurt via het afsluiten van leningen en het verkopen van nieuwe aandelen. 60 miljoen euro wordt aangedragen via de Gimv, voor de overige 20 miljoen euro wordt een beroep gedaan op de bestaande aandeelhouders.

De inbreng van de Gimv bestaat uit een achtergestelde lening van 36 miljoen euro met warranten. Die geven de kans later aandelen  bij te kopen tegen een voorafbepaalde prijs. Daarnaast schrijft de Gimv nu reeds in op 24 miljoen euro aan aandelen tegen 11,67 euro per titel.

De Gimv krijgt hiermee meteen 13% van PinguinLutosa in handen. Oefent de holding later de warranten uit, dan kan dit stijgen tot 27%.

Voor de Gimv gaat het overigens niet om een stap in het onbekende. De holding is al aandeelhouder van Scana Noliko sinds 2004 en verdubbelde zijn belang in deze Limburgse voedingsgroep in 2008 tot iets meer dan 90 procent. Dat belang wordt nu dus ingeruild voor een participatie in PinguinLutosa.

De transactie legt Gimv overigens geen windeieren. De holding boekt een meerwaarde van 40 miljoen euro op de verkoop. Dat komt overeen met 1,7 euro per aandeel Gimv.

Food Invest, de vennootschap van de familie Deprez en hoofdaandeelhouder van PinguinLutosa, gaat ook voor 8,5 miljoen euro aandelen bijkopen.

Afronding

Bedoeling is de operatie tegen eind juni af te ronden. De uitgifte van nieuwe aandelen kan dan in het najaar plaatsvinden.

Hein Deprez wordt de nieuwe algemeen directeur van het concern. Herwig Dejonghe, die nu aan het hoofd staat van PinguinLutosa, blijft verantwoordelijk voor de diepvriesactiviteiten. Topman Dominiek Stinckens van Scana Noliko wordt verantwoordelijk voor de conservenactiviteiten.

Gazet van Antwerpen
Maandag 14 maart 2011

Advertenties