Boerenbond neemt participatie in PinguinLutosa

pinguinlutosa

Via de investeringsmaatschappij Agri Investment Fund CVBA, opgericht in de schoot van M.R.B.B. (Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond), neemt Boerenbond een participatie van 9,15 % in PinguinLutosa. Dat maakten Hendrik Soete, CEO van Agri Investment Fund, en Piet Vanthemsche, voorzitter van Boerenbond, bekend op de nazomerontmoeting van de organisatie donderdag 6 oktober jl.

Agri Investment Fund werd opgericht om te investeren in bedrijven die bijdragen tot het versterken van de concurrentiepositie van de land- en tuinbouwsector in Vlaanderen. Het investeerde tot hiertoe reeds in Iscal Sugar (suikersector) en ook in Covalis, dat mede via haar alliantie met Viangros in Vivanda, een belangrijke speler is in het slachten, versnijden en verpakken voor de consument van zowel varkensvlees als rundvlees. O.m. het slachthuis Adriaens in Velzeke (Zottegem), behoort tot Covalis. Piet Vanthemsche bevestigde trouwens nogmaals dat dit slachthuis, na de brand van vorig jaar, op dezelfde plaats zal heropgebouwd worden.
Wat de participatie in PinguinLutosa betreft, stelde Piet Vanthemsche dat het voor Boerenbond geen evidente stap was. Boerenbond was tot hiertoe immers vooral voorstander van het model van horizontale integratie, d.w.z. via coöperaties (bv. groenteveilingen), terwijl het bij PInguinLutosa gaat om een verticale benadering met geïntegreerde producentenorganisaties naar het model van Scana Noliko. “Beide modellen bieden opportuniteiten voor onze boeren en als het goed is voor onze boeren, is het ook goed voor ons”, zo verklaarde de voorzitter deze stap.

Volgens Hendrik Soete biedt de intrede van AIF in het kapitaal van PinguinLutosa de mogelijkheid om expertise aan te brengen (vanuit de landbouw), maar ook om expertise op te doen. Hij merkte ook op dat AIF reeds vroeger een aandeel van ongeveer 5 % had in Scana Noliko, dat recent door PinguinLutosa werd overgenomen, maar dat aandeel was de laatste jaren teruggeschroefd naar 1 %.

PinguinLutosa is een voedingsgroep gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en commercialisering van diepvriesproducten: vriesverse groenten, aardappelproducten. De groep  produceert en commercialiseert eveneens vers gekoelde voorgebakken frieten en aardappelvlokken. Na de overname van de diepvriesactiviteiten van de Franse CECAB-groep op 1 september en de overname van Scana Noliko in juli jl., beschikt de groep over 15 productievestigingen in vijf verschillende landen en 19 verkoopskantoren en filialen verspreid over vijf continenten.

Om de integratie van Scana Noliko mogelijk te maken zal aan de buitengewone algemene vergadering van PinguinLutosa voorgesteld worden een kapitaalverhoging door te voeren van minimum 44 miljoen euro, waaraan AIF proportioneel zal deelnemen. Daardoor zal de participatie van AIF in PinguinLutosa uiteindelijk komen op 10,8 %.

Landbouwleven
Vrijdag 7 oktober 2011

Advertenties